Przepis na najlepszy grzaniec na Sylwester 2017/2018
W grupie znajomych czy we dwoje, na balu, czy podczas kameralnego spotkania - dobrze przyrządzone grzane wino pasuje do każdej noworocznej zabawy. Ale najlepiej jego smak i aromat docenicie, pijąc je gorące w Sylwestra 2017/2018 przy rozpalonym kominku, w drewnianym domku w Bieszczadach.
Podajemy najlepszy, aromatyczny, bo pełen korzennych przypraw, sprawdzony w warunkach bojowych – zimą, w zasypanych śniegiem górach, przepis na grzane wino z przyprawami na Sylwester 2017/2018 w naszych ogrzewanych drewnem w kominkach domkach w Bukowcu nad Soliną.
Na doskonałe grzane wino potrzebujecie:
- 2 butelki wina
- 200 g nierafinowanego cukru
- świeżo okrojone skórki z cytryny i limonki
- 6 goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- kawałek pokruszonej kory cynamonu
- 3 pokruszone liście laurowe
- odrobinę startej gałki muszkatołowej
- laska wanilii (połamać)
- sok z kilku klementynek.
Wszystkie składniki wlać/wrzucić do garnka i podgrzać, ale nie zagotować. Następnie rozlać do kubków, usiąść przed gorącym kominkiem, lub wyjść na ośnieżony taras i rozpływać się w zachwycie! Smacznego! :)